tiistai 12. heinäkuuta 2022

Vanhan veneen kunnostus

Vanha pienikokoinen tasaperävene (pituus 4,00 m, leveys 1,40 m) oli hylättynä joutumassa kaatopaikalle, mutta otin siitä itselleni projektin. Ulkoapäin vene näytti jotakunkin ehyeltä, mutta sisäpuolen maali oli rapistunut ja perälauta oli lahonnut yläreunasta. Isoja reikiä tai kolhuja ei veneessä ollut. Venettä oli korjattu jo aikaisemmin, mutta korjaukset olivat osin irronneet ja kuluneet pois. Ehkä tämän saisi vielä kunnostettua käyttökuntoon. Tarkoitus oli selvitä pienin kustannuksin ja käyttää korjauksessa kierrätysmateriaaleja ja löytötavaraa. Venerannasta löytyi hyvin hylättyjä laudanpätkiä ja muuta tarpeellista.



Perälaudan korjaus

Poistin perälaudasta sisäpuolelta lahoa vaneria pois ja laitoin tilalle paikat kestopuusta molemmin puolin moottorin kiinnityskohtaa. Sitten ruuvasin paikkojen päälle kestopuulaudat sisäpuolelle perälaudan läpi ja siistin moottoriaukon reunat. Korjauksesta tuli jämäkkä.



Reunalistojen uusiminen

Mustat muoviset laidan reunalistat olivat osittain irronneet. Tein uudet reunalistat punaisista aurausviitoista. Halkasin aurausviitan toiselta sivulta ja painoin sen reunan päälle. Kiinnitin listan muutamalla metallilankalenkillä poraamalla reiät reunan läpi ja taittamalla langan päät piiloon. Keulaan ja perään löytyi mustaa vesijohtoputkea, jonka kiinnitin samalla tavalla. Reunoista tuli siistit ja samalla reuna vahvistui.



Kokan vahvistus

Kokkaan tuli poikittainen vahvistus kestopuusta. Sahasin kakkosnelosen päät veneen kokan muodon mukaan viistoksi ja ruuvasin sen kiinni ulkoapäin. Tästä on hyvä vetää venettä rantaan ja samalla kokka vahvistui.



Vanhan maalin raaputus ja hionta

Raaputtelin vanhat maalit kokonaan pois sisälaidoista ja istuimista puukolla, joka toimi yllättävän hyvin raappana, kun aina välillä teroitti. Sisäpohjaa oli aikaisemmin vahvistettu lasikuidulla, jonka reunat oli irronneet pohjasta. Tasasin lasikuidun reunat siistiksi ja hioin pohjan käsin karkealla hiomapaperilla. Samoin karhensin maalausta varten sisälaitoja, istuimia ja laitojen reunakehikkoa.



Lasikuitutyöt

Vahvistin muutamaa sisäpuolen aikaisemmin huonosti korjattua kohtaa lasikuitumatolla ja polyesterihartsilla. Laitoin hartsia myös aikaisempien paikkausten päälle, niin sain niiden reunat kiinnittymään uudelleen.



Maalaus

Pohjatöiden jälkeen pääsin maalaamaan. Huuhtelin hiomapölyt pois vedellä ja annoin kuivua hyvin. Sisäpohjaan ja istuimiin tuli tummanharmaata Ilves-peltikattomaalia ja laidan reunakehikkoon jotain ikivanhaa varastosta löytynyttä oranssia Winter-lakkamaalia. Maalasin vain yhteen kertaan. Veneestä tuli monivärinen: sisälaidat on alkuperäisen vaaleansiniset, sisäpohja tummanharmaa ja laitakehikko kirkkaan oranssi. Ulkopuolen jätin ennalleen alkuperäisen oranssiksi.



Peräistuimen luukku

Peräistuimen päälle oli jostain syystä aikaisemmin tehty aukko ja ruuvattu sen päälle levy. Kiinnitin levyn takareunaan saranat, niin sain hyvän avattavan säilytyslokeron tavaroille. Luukun etureunaan tuli lukitus narulenkistä.



Istuimet

Puuistuimen päällä on mukavampi istua, joten rakensi laudanpätkistä puutuhdot kokkaan, keskelle ja perään. Naulat sain vanhoista laudoista irroittamalla ja oikaisemalla. Näistä tuli oikein hyvät.



Perähankaimet

Perään piti kiinnittää laitaan lisähankaimet, niin venettä pystyy soutamaan myös keskeltä. Nämä piti ostaa uutena, kun käytettyjä ei sattunut löytymään. Laitoin reunan sisään vahvistuksen kestopuusta ja siihen osat oli hyvä ruuvata kiinni. Uusissa hankainrei'issä oli sisällä lukitusnipukka, joka sallii airon laittamisen paikoilleen vain tietyssä asennossa. Tämä turha nipukka oli helppo poistaa rautasahalla ennen hankainten kiinnitystä.



Rantatelakka

Sattui vielä löytymään hylätty rantatela, jossa oli vinssikin valmiina. Vinssin rattaat ja akselit rasvasin, samoin köli- ja reunarullien akselit. Vetoliina oli haurastunut alkupäästä, mutta kun sen irroitti ja käänsi toisinpäin, niin hyväkuntoinen hihna tuli käyttöön. Telan poikkipuista uusin kaksi, kun ne olivat katkenneet. Laitoin vielä poikkipuiden päälle kanisterista leikatut muovilevyt, niin vene liukuu hyvin telan päällä.



Perämoottori

Moottoriksi veneeseen tuli vanha 4-tahtinen Honda 2 hv. (vm. 1995). Se jaksaa työntää venettä puolella kaasulla ajettaessa reipasta soutuvauhtia, mikä riittää hyvin leppoisaan matkantekoon.



Kustannukset

Tarvikkeet löytyivät Puuilosta:
Polyesterihartsi 1 kg       13,90 eur
Hartsin kovete 20 g           3,90 eur
Lasikuitumatto 1 m2         5,50 eur
Peltikattomaali 0,9 l        16,90 eur
Pensselisarja 3 kpl            1,90 eur
Hiomapaperi P40 1 m      1,00 eur
Ruuvit ja alusprikat           3,81 eur
Hankaimet 2 kpl                9,80 eur

Peltikattomaalia jäi jäljelle n. 2 dl. Hartsia meni n. puoli kg ja lasikuitumattoa vain 0,2 neliötä. Näillä voi sitten tehdä myöhemmin lisäpaikkauksia.

Käsityökaluja löytyi omasta takaa: saha, kirves, puukko, vasara, hohtimet, pihdit). Akkuporakoneen ostin (Skil 3010 maksoi 56,64 eur Motonetin Outletissä) ja siihen pari poranterää sekä ruuvauskärkisarjan.

Lopputulos

Korjaus onnistui hyvin ja kannatti tehdä. Veneestä tuli oikein nätti ja siistinnäköinen. Kyllä tällä kelpaa ajella ja retkeillä lähisaarissa. 



maanantai 4. heinäkuuta 2022

Ikea Lillberg-keinutuoli

Kierrätyskaupasta 10 eurolla Ikean kiikkutuoli parvekkeelle. Tässä on hyvä istua, kun on paksut pehmusteet. Selkänojaa voi säätää kolmeen eri kaltevuuteen. Tuolissa on yksinkertainen ja hyvin suunniteltu rakenne (Nike Karlsson). Jalakset on sen verran loivat, että tämä keinuu vain vähäsen. 



perjantai 1. heinäkuuta 2022

Lynx-kattovalaisin (Kai Finnmark)

Metallivalaisimissa on aivan oma tunnelmansa ja tyylinsä. Kiilloitettu messinki ja kupari ovat hienoja materiaaleja ja antavat valaisimelle aivan omanlaisen ulkoasun. Näitä materiaaleja käytettiin paljon 1950-60-luvuilla ennen kuin muovi ja alumiini valtasi alaa. Tämä upea kolmiosainen kattovalaisin löytyi kirpputorilta 12 eurolla. Puhdistuksen ja pienen fiksauksen jälkeen se sai arvoisensa paikan olohuoneen sohvapöydän päältä. Säädin riippuvat kuvut niin, että ne ovat hieman eri korkeudella. Valo suuntautuu pääasiassa alaspäin ja samalla kupujen "makkaroiden" välistä loistaa lämmin hohde. Vaikutelma on hieno.

Nettiä selaamalla löytyi valaisimen tarkemmat tiedot. Sen on suunnitellut Kai Ruokonen (Kai Finnmark) 1970-luvulla, valmistaja on Lynx. Materiaalit: valaisinkuvut ovat kuparia, ripustin ja kattokupu valkoista lakattua metallia, sähköjohdot mustat. Valaisinkupujen sisällä on leima: LYNX. Tämä olikin paljon arvokkaampi kuin kuvittelin (Bukowskis, huutokaupan lähtöhinta 500 eur, 29.7.2021).