keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Olut Karhu Tumma I

Silloin tällöin saunan jälkeen maistuu olut. Nyt lasiin sattui Sinebrychoffin ykkösolut Karhu Tumma I 2,8 %.
Väri: Paahteisen tummanruskea
Tuoksu: Olematon, ei oikein tuoksu miltään.
Maku: Miedon maltainen, ei pane vastaan.
Muuta: Menee janoon juotuna, mutta ei erityisemmin säväytä.
Pisteet: 3/5

Olut Karhu Tumma I

tiistai 27. joulukuuta 2016

Marjapiimä

Terveellinen aamujuoma päihittää mennen tullen kaupan jugurtit:
1 dl mustikkasosetta
2 dl rasvatonta piimää
1 rkl kaurahiutaleita
Sekoitetaan keskenään. Sopii juotavaksi aamulla tai muuten välipalana.

Marjapiimä

maanantai 26. joulukuuta 2016

Saaressa käynti

Tapaninpäivänä pääsi käymään jäitä pitkin saaressa ensimmäistä kertaa tänä talvena. Istuin laavulla ja join piparikahvit termospullosta. Ei näkynyt muiden kävijöiden jälkiä. Kauempana selällä oli verkkomiehet virittämässä pyydyksiään.

Saaressa käynti

lauantai 24. joulukuuta 2016

Kuusen kirkkahan luona

Hyvää Joulua !

Kuusen kirkkahan luona meille
siintää onnelan kaukomaat

Kuusen kirkkahan luona

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Jouluasetelma

Kukka-asetelman voi edullisesti tehdä itsekin Jouluksi. Hyasinttejä saa eurolla, sopivan peltipurkin voi poimia metallinkeräyslaatikosta ja sammalta koristeeksi löytyy metsästä ison kuusen alta. Näistä tarpeista syntyi tämä viehättävä Jouluasetelma.

Jouluasetelma

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Joulukuusen katselua

Nyt oli lauha ilma katsella valmiiksi sopiva joulukuusi. Lunta tosin on puissa niin paljon, että ei oikein näe oksien tuuheutta ja rungon muotoa selvästi. Muutama lupaava yksilö kyllä löytyi. Hakusessa oli sellainen alle puolen metrin mittainen, pieni ja tuuhea.

Joulukuusen katselua

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Arabia Mahonki-teekupit

Sävykäs Mahonki-lasite sopii erityisen hyvin tähän Ulla Procopen suunnittelemaan GD-mallin teekuppiin, joka oli Arabian tuotannossa 1961-1974. Kiiltävän ruskeassa lasitteessa vuorottelevat tummemmat ja vaaleammat raidat ja ne tuovat mieleen savenvalajan sormista dreijatessa astiaan jäävät jäljet. Nämä hyväkuntoiset kupit löytyivät kierrätyskaupasta hintaan 0,20 eur/kpl.

Arabia Mahonki-teekupit

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Talven ekahiihto

Hiihtokausi on nyt avattu. Monta kierrosta piti hiihtää pientä lenkkiä, että tuli 10 km täyteen. Lunta on nyt jo sen verran, että latu oli saatu ajettua hyvään kuntoon. Pakkasta vajaat -10 C astetta ja tervavoiteella sai suksiin hyvän luiston ja pidon.

Talven ekahiihto

maanantai 5. joulukuuta 2016

Joulutortut

Itsenäisyyspäivänä voi jo maistella ensimmäiset joulutortut. Valmistaikinasta saa helposti paistettua pellillisen kahvipöytään. Päälle tällä kertaa omena-kanelihilloa ja ripaus kanelia ja sokeria. En taitellut tortun kulmia ollenkaan, vaan jätin ne neliön muotoon.

Joulutortut

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Järvi meni jäähän

Pakkanen kiristyi yöllä ja järvi meni jäähän puolen päivän aikoihin. On luvattu lumituiskua. Tulee huonot pohjajäät, kun eivät pääse jäätymään ilman lumisadetta.

Järvi meni jäähän

sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Tontut lumessa

Adventtisunnuntaiksi saatiin uutta lunta. Vielä viikolla maa oli synkkä ja musta, mutta nyt yön aikana satoi 25 cm lunta ja maisema kirkastui. Keli on nyt kylmenemässä. Toivottavasti pakkaset jatkuvat, niin lumi pysyy ja järvet alkaisivat jäätyä.

Tontut lumessa

sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Räntää ja pimeää

Leuto sää on sulattanut kaikki lumet, sataa räntää ja on pimeää. Loppusyksyn harmaassa luonnossa on oma viehätyksensä.

Räntää ja pimeää

perjantai 18. marraskuuta 2016

Marjapiiras

Viikonlopun kahvipöytään helposti valmistuva marjapiiras:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl sulatettua margariinia
1 tl vaniljasokeria
2 dl marjasosetta
1 rkl perunajauhoja
ripaus tomusokeria

Vatkataan munat ja sokeri vaahdoksi ja lisätään joukkoon sulatettu margariini. Jauhot, hiutaleet ja leivinjauhe sekoitetaan keskenään ja lisätään taikinaan. Maustetaan vaniljasokerilla ja kaadetaan piirasvuokaan, jossa leivinpaperi. Sekoitetaan perunajauhot marjasoseeseen ja levitetään se taikinan päälle. Paistetaan uunin alatasolla 200 C asteessa 30 minuuttia. Ripautetaan pinnalle tomusokeria koristeeksi.

Marjapiiras

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Sunnuntain pizza

Pizzassa tärkeintä on pohja, tomaattikastike ja juusto. Muut täytteet ovat sitten hienosäätöä. Hyvä pizzapohja syntyy vähällä hiivalla pitkään kohottamalla. Tomaattikastikkeena käy Pirkka-tomaattimurska (pahvitölkissä), joka on valmiiksi maustettu valkosipulilla ja yrteillä. Juustoksi joku rasvainen juusto, vaikka gouda. Muut lisukkeet valitaan oman maun mukaan ja mitä sattuu löytymään.

Sunnuntaiksi syntyi asiallinen pizza kotoa löytyneistä aineksista:
2 dl lämmintä vettä
5 dl hiivaleipävehnäjauhoja
2 ml suolaa
2 ml sokeria
2 rkl öljyä
5 ml kuivahiivaa
0,3 tölkkiä valkosipuli-tomaattimurskaa
5 siivua juustoa
5 siivua kinkkua

Vesi saa olla reilusti kättä lämpimämpää kuivahiivalle. Vesi kulhoon ja sekaan hiiva, sokeri, suola. Jauhot parissa erässä kulhoon hyvin sekoittaen, välissä lisätään öljy. Sitten vaivataan taikinaa kulhossa puulastalla kunnes siihen tulee sitkoa ja se alkaa irrota kulhon reunoista. Kulho muovilla peitettynä lämpimään paikkaa, jossa taikina saa kohota 3 tuntia.

Kohonneen taikinan päälle vähän jauhoja ja painellaan siitä ilmat pois. Taikinapallo pellille leivinpaperin päälle ja kaulitaan ohueksi. Pohjalle ensin tomaattimurska ja juustosiivut, sitten kinkkusiivut pienittynä. Paistetaan uunin alaosassa 250 C astetta 15 minuuttia.

Sunnuntain pizza

lauantai 12. marraskuuta 2016

Järvi jo melkein jäätyi

Talvi teki viikolla tosissaan tuloaan. Pakkasta oli yli -10 C astetta ja lunta satoi 15-20 cm. Järvikin meni jo ohueen riitteeseen, mutta tuuli ja laineet vapauttivat vielä selkävedet.

Järvi jo melkein jäätyi

keskiviikko 9. marraskuuta 2016

Finel emalikulho

Emali oli hyvin suosittu astioiden pinnoitustapa 1950-70 -luvuilla, kunnes ruostumaton teräs ja muovi alkoivat syrjäyttää sitä. Valurauta- ja teräsastiat saivat emalista värikkään, hygieenisen ja kestävän pinnan. Kotimainen Wärtsilä-konserniin kuuluva Arabia Järvenpään Emali valmisti Finel-tuotemerkillä laajaa valikoimaa emaliastioita. Värejä ja koristeaiheita oli lukuisia. Arabia käytti astioiden ja koristekuvioiden suunnittelijoina aikansa tunnettuja tekijöitä. Siksi nämä arkiset astiat kestävät aikaa ja näyttävät hyviltä vielä vuosikymmenienkin jälkeen.

Tämän pirteän keltaisen 1970-luvun Finel-emalikulhon (halkaisija 14 cm) on suunnitellut Leif Eriksson. Hyväkuntoinen löytö kierrätyskaupasta maksoi 2,00 eur. Kuten vanha mainosesite lupaa: "Värikäs, koristeltu emali piristää keittiötä ja ruokapöytää - Finel on hyvän tuulen emali".

Finel emalikulho

sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Lahdenpohjukat jäätyy

Nyt on säätyyppi selvästi muuttumassa ja pakkasta on muutama aste päivällä ja yöllä. Lahdenpohjukat alkavat jo vetäytyä jäähän, vaikka selkävedet on vielä vapaina.

Lahdenpohjukat jäätyy

lauantai 5. marraskuuta 2016

Havuja ruukussa

Pyhäinmiestenpäivänä on sopiva aika laittaa parvekkeelle havukoriste. Kun lämpötila on enimmäkseen pakkasen puolella, niin havut kestävät pitkään tuoreina ja vihreinä. Tällä kertaa löytyi venerannan läheltä kaadettu mänty, josta sai otettua tuuheita oksia ruukkuun.

Havuja ruukussa

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Talvirenkaiden vaihto

Uuden Fabian mukana ei tullut vakiovarusteina vararengasta, tunkkia eikä pyöränpulttiavainta, vaan pelkkä renkaanpaikkaussarja (spray-pullo ja ilmakompressori). Niillä ei tosi paikan tullen tee mitään, joten piti hankkia sopivat varusteet renkaanvaihtoon.

Biltemasta löytyi jämäkänoloinen 1,5 tonnin saksitunkki (20 eur) ja pyöränpulttiavain teleskooppivarrella ja kääntöhylsyllä 17/19 mm (9 eur). Tunkissa oli nostokohdan suojana hahlokumi, jonka hahloa piti vähän levittää. Sahasin rautasahalla hahlon molemmilta sisäreunoilta siivun kumia pois, niin että hahlo sopii hyvin auton helmapellin saumaan. Nostokohdat on merkitty Fabian alahelmapeltiin painetuilla kolmiomerkeillä ja saumakohta on siinä vahvistettu paksummalla pellillä.

Itse renkaanvaihto sujuikin sitten nopsaan. Auto tasaiselle alustalle, käsijarru tiukalle ja ykkösvaihde päälle, 17 mm hylsy avaimeen, pulttien löysäys, tunkki paikoilleen ja renkaan nosto ilmaan, pultit irti, kesärengas pois, tarkistus ettei vanteen ja pyörännavan väliin jää kuraa, talvirengas paikoilleen, pultit reikiin ja kiristys ristiin niin että rengas asettuu hyvin kohdalleen, tunkki alas, loppukiristys näppituntumalla sopivaan momenttiin, renkaan merkkaus missä kohti oli niin että tulee laitettua seuraavalla kerralla samalle puolelle mutta edestä taakse ja päinvastoin. Yksi rengas meni takakonttiin vararenkaaksi tunkin ja rengasavaimen kanssa ja loput renkaat varastoon. Renkaiden pesun jätin nyt väliin, kun olivat niin puhtaat.

Sitten vielä rengaspaineiden tarkistus huoltoasemalla, rengaspainevaroittimen asetus ajotietokoneelle ja homma oli valmis. Kun renkaat vaihtaa itse, niin pysyy taito yllä eikä mene sitten sormi suuhun rengasrikon yllättäessä jossain pimeällä korpitaipaleella.

Talvirenkaiden vaihto

sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Vene pukille

Kelit muuttuivat jo aika viileiksi ja vene on nyt nostettu pukille odottamaan ensi kesää.

Vene pukille

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Arabia B-mallin kastikekaadin

Kaj Franck suunnitteli 1950-luvulla suoraviivaisen Kilta-sarjan rinnalla myös pyöreämuotoista B-mallin astiastoa, johon tämä kastikekaadiin kuului yhtenä osana. Sarjan valkoisista astioista on lukuisia versioita erilaisilla raita- ja siirtokuvakoristeilla. Pohjassa on massaan painettu B-kirjain. Hyväkuntoinen kaadin löytyi kierrätyskaupasta ja maksoi 1,20 eur.

Arabia B-mallin kastikekaadin

sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Juolukanvarpu

Syksyllä juolukka pukee ylleen hienon ruskavärin. Varvikot loistavat syvän punaista sävyä, joka yöpakkasten tullen vain vahvistuu. Aurinkoisessa kelissä oli hyvä soudella saareen ja ihailla syksyn värityksiä.

Juolukanvarpu

lauantai 1. lokakuuta 2016

Riippuvalaisin

Martta-kirpparin ilmaiskorista löytyi tämä retrohenkinen riippuvalaisin. Harjatusta alumiinista valmistettu selkeälinjainen lamppu sopii hyvin keittiön pöydän päälle. Oikea ripustuskorkeus ruokapöydän päällä olevalle valaisimelle on 65-70 cm pöydän pinnasta. Tällöin lamppu on sen verran alhalla, että valo ei häikäise pöydässä istujia, mutta kuitenkin sen verran korkealla, ettei estä näkemästä vastapäätä istuvia.

Riippuvalaisin

perjantai 30. syyskuuta 2016

Omenapiirakka

Helppotekoinen piirakka syntyy syksyn omenoista. Tuoksuu hyvälle ja maistuu myös.

3 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kevytkermaviiliä
75 g sulatettua rasvaa
2 kpl kananmunia
4 kpl pientä omenaa
kanelia ja sokeria

Sekoitetaan kuivat ainekset keskenään, lisätään rasva, kermaviili ja munat, sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Levitetään taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja lisätään päälle viipaloidut omenat, kaneli ja sokeri. Pinnalle voi ripotella kaurahiutaleita koristeeksi. Paistetaan piirakkaa 200 C asteen uunissa 25-30 min.

Omenapiirakka

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Naavaparta

Olikin sateinen viikonloppu pitkän poutajakson jälkeen. Vene sai nyt olla rannassa ja puolukat saaressa. Kävin lähimetsässä katsomassa, josko olisi suppilovahveroita, mutta ei löytynyt.

Naavaparta

sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Puolukoita riittää

Nyt oli hieno syyspäivä käydä vielä puolukassa, joita kyllä riittää. Soutelin saareen ja poimin pari litraa. Ovat nyt oikein kypsiä ja mustanpuhuvia. Puolukka vaan paranee, kun pakkanen sitä vähän puraisee. Marjat muuttuu pehmeämmäksi ja maku makeammaksi. Näistä keittelin kotona hilloa.

Puolukoita riittää

torstai 15. syyskuuta 2016

Škoda Fabia Combi

Uusi kulkupeli otettu käyttöön tänään: Škoda Fabia Combi 1.2 TSI 90 Icehearts, Candy White. On se hieno ja hyvä ajaa. Keskisuomalainen-lehti selvitti merkin historiaa (6.8.2013). Lainataan yhteenvetoa tähän:

Škoda-autojen syntyjuuret ovat polkupyörissä ja vuodessa 1895. Tuolloin Václav Klement ja Václav Laurin perustivat polkupyörien korjaus- ja valmistuspajan silloisen Itävalta-Unkarin alueella. Slavia-nimistä polkupyörää myytiin hyvin, ja kolme vuotta myöhemmin alkoi moottoripyörien tuotanto. 

Vuonna 1905 valmistui ensimmäinen auto nimeltään Voiturette. Pian yritys alkoi valmistaa lisäksi ralli- ja kuorma-autoja. Vuonna 1925 Klement ja Laurin laajensivat tehdasta ja ostivat insinööri Emil Škodan perustaman tehtaan. Siitä tuli autoille uusi nimi. 

Myös nykymallin mukainen logo on peräisin noilta ajoilta. Škodan merkki kuvaa intiaanipäähinettä nuolineen ja sulkineen. Merkki on Emil Škodan kunnianosoitus hänen intiaanipalvelijaansa kohtaan. Herra Škoda toi intiaanimiehen kotiinsa palvelijakseen Amerikan-liikematkaltaan. 

1930-luvulla tehdas suolsi autoja jo 85 kappaleen päivävauhtia. Tsekkien kansanautoksi noussutta ensimmäistä mallia myytiin reilut 5 000 kappaletta. Saksan miehitettyä maan tehtaan otti haltuun Reichsverke Hermann Göring AG eli käytännössä Saksan valtio. Autojen valmistus vaihtui aseiden ja raskaan kuljetuskaluston tuotantoon. Sodan jälkeisessä kommunistisessa Tsekkoslovakiassa tehdas siirtyi valtion omistukseen. Suosittujen autojen valmistus sai kuitenkin jatkua. Seuraava suuri murros tapahtui vuonna 1990, kun Tsekkoslovakian valtio myi Škodan VAG-konsernille. 

Nykyisessä Škodan intiaanimerkissä uloin ympyrä symboloi tehtaan mukaan maailmanlaajuista tuotantoa ja sulat teknistä kehitystä. Nuoli kuvastaa laatua ja intiaanin silmä yhtiön tulevaisuuden visiota.

Škoda on päässyt itäauton maineestaan. Sekä tekninen että merkkimielikuvan kehitys on ollut huimaa 10 - 15 vuodessa, ja vanhat imagorasitteet ovat pois pyyhittyjä. Škoda mielletään tilavaksi perheautoksi, jossa hinta-laatu-suhde on kohdallaan. Järkevien perusratkaisujen lisäksi hyvään imagoon ovat vaikuttaneet pienet käytännölliset yksityiskohdat, kuten vaikkapa etuistuimen alta löytyvä sateenvarjo tai bensakorkin vierestä vedettävä jääskraba.

Tsekki-suomi -sanakirja kertoo škodan tarkoittavan muun muassa harmia, vahinkoa, häpeää ja sääliä. Esimerkiksi fraasi "to je škoda", tarkoittaa "sepä harmi". Škoda-autojen valmistaja on tosin pysytellyt brändinsä sanatarkasta merkityksestä suhteellisen hiljaa.

Škoda Fabia Combi

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Puolukoita runsaasti

Tänä syksynä on puolukoita enemmän kuin runsaasti. Soutamalla saareen, jossa hakkuuaukealla mättäät olivat punaisena. Poimin kolme litraa ja tein niistä hilloa.

Puolukoita runsaasti

lauantai 10. syyskuuta 2016

Arabia / Nuutajärvi Spektro-juomalasit

Uusi kirppari antoi hyvän löydön: Nuutajärven lasitehtaan kirkkaasta puristelasista valmistamat Spektro-lasit, kooltaan 22 cl, korkeus 9,5 cm ja halkaisija 7,0 cm. Lasit suunnitteli Heikki Orvola ja ne olivat tuotannossa 1973-76. Tuohon aikaan Nuutajärven tuotantoa myytiin Arabian kautta ja lasien pohjassa on teksti "Arabia Made in Finland". Viisi hyväkuntoista lasia maksoi yhteensä 2,50 eur.

Arabia / Nuutajärvi Spektro-juomalasit

torstai 8. syyskuuta 2016

Arabia Pekka-lautaset

Kannatti taas käydä kierrätyskaupassa. Alennuskorissa odotti nämä vähän käytetyt Arabian Pekka-mallin syvät ruokalautaset (24 cm) ja hintana oli vaivaiset 0,05 euroa kappale. Lautaset ovat ilmeisesti kakkoslaatua, koska pohjasta ei mitään leimoja löytynyt, mutta kunnoltaan hienot ikäisekseen: lasite ehyt eikä mitään kolhuja tai halkeamia.

Arabia valmisti FQ-astiastoa useilla eri koristeilla ja niistä tunnetuin on Pekka vuosilta 1934-56. Koriste on lasitteen alla, polttamattomalle esineelle maalattu sininen kobolttiraita, joka on usein imeytynyt massan läpi esineen takapuolelle. FQ-astiasto oli suosittu myös viennissä, mikä lisäsi sen osien määrää. Monet niistä olivat Reinhard Richterin suunnittelemia.

Arabia Pekka-lautaset

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Sadonkorjuu

Tänään oli hyvä sää korjata syksyn sato talteen. Sissiviljelmä tuotti tänä kesänä vaihtelevasti satoa.

Peruna menestyi parhaiten. Kuusitoista siemenperunaa kasvoi hyvin. Vettäkin satoi sen verran ettei tarvinnut kastella. Elokuun alussa lehtiin tuli rutto ja katkoin sillon heti varret pois, niin rutto ei päässyt leviämään mukuloihin. Perunoita nousi sankollinen.

Punajuuret eivät jaksaneet kasvaa. Lehtiä niissä kyllä oli ihan oikealla tavalla, mutta juuret kehittyivät hitaasti. Olisivatko olleet liian tiheässä, vaikka harvensin rivit taimivaiheessa. Parikymmentä pientä punajuurta otin talteen.

Härkäpavut eivät onnistuneet ollenkaan. Neljästätoista siemenpavusta nousi seitsemän taimea. Kirvat vaivasivat kukkimista ja palkoja tuli vain muutama. Niistä sain kokoon kymmenen papua kaikkiaan.

Ensi kesänä sitten taas yritetään uudella innolla.

Sadonkorjuu

tiistai 30. elokuuta 2016

Viiden sentin löytöjä

Nyt oli kierrätyskaupassa menossa ilmeisesti varastojen tyhjennys, kun hyvää tavaraa oli koottu alennuskoreihin ja hinnaksi laitettu 0,05 eur/kpl. Mustia Arabian Teema-lautasia ei voinut jättää ostamatta: 4 kpl pullalautasia (15 cm) ja 6 kpl matalia ruokalautasia (26 cm). Vähän käytön jälkiä niissä oli, mutta muuten ehyitä. Ja vielä löytyi Heirolin pippuri-/suolamylly keraamisella koneistolla. Kaikki nämä yhteensä 0,55 eur.

Viiden sentin löytöjä

sunnuntai 28. elokuuta 2016

Ulpukka-sika

Ulpukan mollukoista voi tehdä leikkisikoja. Ulpukka kukkii kesällä lammissa ja järvien rantavesissä keltaisilla kukilla ja kasvattaa syksyllä siemenhedelmän, jonka kärki muistuttaa sian kärsää. Kun mollukkaan tökkää neljä tikkua jaloiksi, possu on valmis.

Ulpukka-sika

perjantai 26. elokuuta 2016

Muksisvuokaleet nr 2

Toinen helppo ohje muksisvuokaleiden tekoon:

4 dl vehnäjauhoja (voi myös laittaa osan muita jauhoja, esim. 1 dl kaurahiutaleita ja 1 dl grahamjauhoja)
2 dl sokeria (tätä määrää voi vähentää, esim. 1,5 dl)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
100 g margariinia (sulatettuna)
2 dl maitoa
1 - 2 dl rusinoita, suklaarouhetta, marjoja tai muuta höystettä jos haluaa

Valmistus on yksinkertaista. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään muut aineet hyvin sekoittaen. Jaetaan muffinssivuokiin ja paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tästä annoksesta tulee 12 keskikokoista muffinssia.

Muksisvuokaleet nr 2

maanantai 15. elokuuta 2016

Arabia Kilta-murokulho ja Sorsakosken lusikka

Ulla Procope suunnitteli alunperin tämän korvakkeellisen kulhon Arabian FF-mallisarjan viilikulhoksi 1950-luvun alussa. Myöhemmin se liitettiin myös Franckin Kilta-sarjaan (BA-malli), vaikka se poikkeaakin muotoilultaan muista Killan suoraviivaisista astioista. Kulho ei oikein saanut ymmärrystä osakseen ja sitä pidettiinkin yleisesti kissan kuppina.

Kuvassa on myös perinteinen Sorsakosken iso ruokalusikka, jolla on monta soppaa lusikoitu. Ylen arkistosta löytyy nostalginen Matti Kassilan ohjaama dokumenttifilmi, jossa näytetään miten aterimia on 1950-luvulla valmistettu Hackmanin Sorsakosken tehtailla Leppävirralla.

Nämä hankinnat eivät paljon kukkaroa keventäneet: kulho maksoi kierrätyskaupassa 0,10 eur ja lusikka 0,05 eur.

Arabia Kilta-murokulho ja Sorsakosken lusikka

sunnuntai 14. elokuuta 2016

Syöntimustikoita

Nyt oli hyvä ja tyyni keli soudella saareen katsomaan marjatilanne. Puolukat ei vielä ole kypsiä, menee viikko tai kaksi ennen kuin kannattaa niitä poimia. Mutta isoja pulleita syöntimustikoita keräsin 2,5 litraa ja vielä niitä jäi sinne.

Syöntimustikoita

sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Horsmakiitäjän toukka

Tämä perhosentoukka mateli tien poikki venerannan lähellä. Netistä selaamalla tunnistin toukan horsmakiitäjäksi. Oli jo kasvanut aika isoksi.

Horsmakiitäjän toukka

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Joutsenella kuusi poikasta

Joutsenparilla on tänä kesänä kuusi poikasta. Laji on yleistynyt paljon viime vuosina ja uskaltaa nyt pesiä myös asutuksen lähellä. Tämä poikue ui saaresta kaupunkiin päin. Ukkojoutsen tuli jäljempänä. Järvi oli tyyni ja ilma utuinen. Saaren vanhoilta paikoilta löytyi hyvin kanttarelleja ja poimin vielä pari litraa syöntimustikoita uudesta mustikkasaaresta.

Joutsenella kuusi poikasta

lauantai 23. heinäkuuta 2016

Mustikan hillous

Nyt on talven mustikat poimittu ja purkissa yhteensä 30 litraa. Hillosin ne aina poimintaretken jälkeen mustikkasoseeksi, niin menevät pienempään tilaan ja säilyvät hyvin kylmiössä. Sosetta tuli kaikkiaan 36 puolen litran purkkia. Siitäpä on talven mittaan hyvä ottaa marjoja syötäväksi.

Hillousresepti
1 kg marjoja
1 dl sokeria
0,5 tl (2,5 ml) Atamon-säilöntäjauhetta

Survotaan marjat kattilaan. Lisätään sokeri. Kuumennetaan sosetta niin että kiehahtaa muutaman kerran. Sekoitetaan kuumennuksen aikana ettei pala pohjaan. Ei tarvitse keittää. Poistetaan pinnalle nouseva vaahto. Sekoitetaan Atamon ensin pieneen määrään sosetta ja lisätään se sitten kattilaan. Sekoitetaan hyvin. Purkitetaan sose kuumalla vedellä lämmitettyihin purkkeihin. Säilytetään kylmässä. Säilyy hyvin kevääseen asti.

Mustikan hillous

perjantai 22. heinäkuuta 2016

Kuudes mustikkaretki

Välipäivän jälkeen taas mustikassa. Nyt alkaa olla jo talven marjat kerättynä. Poimin reilut neljä litraa. Tänne jää kyllä paljon mustikkaa.

Mustikassa, 4,5 litraa

torstai 21. heinäkuuta 2016

Retkeilykengät

Löytyi kierrätyskaupasta tosi hyvät McKinley-retkeilykengät 6 eurolla. Näitä ei ole paljon käytetty, pohjatkin ovat ihan kulumattomat. Kengät on valmistettu asiallisista materiaaleista. Päällinen on hyvälaatuista nahkaa, pohja on Vibramin valmistama ja reunaa kiertää kuminen kiviranti, nauhalenkit on tukevaa tekoa. Varressa on sisällä pehmusteet ja nahkavuori, teräosassa tekstiilivuoraus. Vuoren ja päällisen välissä on Dry-Plus vedeneristyskalvo. Pesin irroitettavat pohjalliset ja puhdistin kengät ulkopuolelta lämpimällä vedellä ja harjalla. Annoin kuivua huoneenlämmössä ja lopuksi rasvasin kengät. Nyt ovat kuin uudet.

Kenkärasvana käytän saksalaista HitLine Universal Lederbalsam nahanhoitoainetta. Se hoitaa nahkaa paremmin kun kalvokengille tarkoitetut suihkeet ja vahat. Sisältää luonnonöljyjä ja mehiläisvahaa. Pitää nahan notkeana ja vettähylkivänä. On riittoisaa ja edullista. Iso 300 ml purkki maksoi vain 3 eur.

Retkeilykengät

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Viides mustikkaretki

Vielä riittää mustikoita poimittavaksi uudessa paikassa. Hakkuuaukon reunassa rinteessä on paikoitellen aivan mahdottomasti marjoja. Pieneltä alalta sankko täyttyy. Nyt poimin reilut viisi litraa.

Mustikassa, 5,5 litraa

tiistai 19. heinäkuuta 2016

Neljäs mustikkaretki

Nyt poimin seitsemän litraa mustikoita. Eivät sopineet kaikki sankkoon, piti laittaa loput rasiassa reppuun. Pohjoisen puoleinen tuuli kävi sopivasti mustikkarinteeseen, niin eivät itikat ja paarmat kiusanneet. Paljon jäi vielä marjoja seuraavalle kerralle.

Mustikassa, 7 litraa

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kolmas mustikkaretki

Nyt oli hyvä soutaa uusilla airoilla tyynessä kelissä mustikkaan. Kuusi litraa tuli poimittua ja lopuksi kävin uimassa saaren rannassa. Itikoita oli paljon, mutta Offia kun laittoi, niin eivät liikaa syöneet.

Mustikassa, 6 litraa

sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Merihädässä ja uudet airot

Kolmas mustikkareissu päättyi köpelösti, kun airo katkesi menomatkalla keskellä järvenselkää kovassa vastatuulessa soutaessa. Melomalla pääsin takaisin, mutta oli aikamoinen työ kovassa sivutuulessa ohjailla venettä kotirantaan päin. Mustikat jäi nyt poimimatta. Uudet airot piti käydä ostamassa ja nyt pitäisi kestää.

Merihädässä ja uudet airot

lauantai 16. heinäkuuta 2016

Toinen mustikkaretki

Sadekuurojen välissä pääsi käymään mustikassa. Nyt kertyi 2,5 litraa, kun välillä piti pitää sadetta kuusen alla.

Mustikassa, 2,5 litraa

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Uusi mustikkapaikka

Piti etsiä uusi mustikkapaikka, kun entisessä on täydellinen mustikkakato. Tänne saareen on vähän pitempi soutumatka, mutta mustikkaa on runsaasti hakkuuaukean reunassa. Täältä saa nyt talven marjat poimittua. Vajaat viisi litraa otin tällä reissulla.

Mustikassa, 4,5 litraa

torstai 14. heinäkuuta 2016

Mustikkakato ja kanttarellisato

Saaressa on mustikkakato. Ensimmäistä kertaa marjassa tänä kesänä ja löytyi vain vajaa kahvikupillinen mustikoita. Muutamia yksittäisiä marjoja siellä täällä ja poimimaan ei pääse. Vaikka keväällä mustikka kukki hyvin, niin jotain on mennyt pieleen. Saattoi olla niin kylmää, että pölyttäjiä ei ollutkaan ja kukat ei kehittyneet marjoiksi. Onneksi kanttarelleja nousee hyvin, kun on riittänyt sadetta ja kosteutta.

Mustikkakato ja kanttarellisato

perjantai 8. heinäkuuta 2016

Uimassa

Tulipa käytyä uimassa ensimmäistä kertaa tänä kesänä. Oli aika kylmää vettä, kun alkuviikon sateet ja viileät kelit oli jäähdyttäneet järvivedet.

Uimassa

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Arabia Pitäjien parhaat seinäreliefi

Mainostelevisiossa järjestettiin 1960-luvulla useana vuonna valtakunnallinen musiikki- ja kulttuurikilpailu, jossa eri kylien ja paikkakuntien esiintyjät kilpailivat Pitäjien parhaat -tittelistä. Mukana oli monenlaisia esityksiä: laulua ja runonlausuntaa, viulun, haitarin ja sahan soittoa, pelimanni- ja tanhuryhmiä. Kaustisten pelimanniryhmä Purppuripelimannit tuli koko kansan tietoisuuteen tämän tv-ohjelman ansiosta ja Konsta Jylhä soitti silloin tuossa ryhmässä viulua.

Vuoden 1965 ohjelmassa esiintyneille annettiin muistoksi Arabian valmistama seinälaatta (koko 11,5 x 9,5 cm), jonka muotoili kuvanveistäjä Aarre Aaltonen. Siinä kaksi hahmoa istuu penkillä kahanreisin vastakkain perinteisessä kalevalaisessa runonlaulanta-asennossa:

Lyökämme käsi kätehen, 
sormet sormien lomahan, 
lauloaksemme hyviä, 
parahia pannaksemme.

Tämä harvinaisuus löytyi kierrätyskaupan alekorista 0,05 eurolla.

Arabia Pitäjien parhaat seinäreliefi