Kökskungen valurautapata
Hankasin ensin padasta ja kannesta ruostekohdat ja karstat pois kuiviltaan messinkiharjalla sisä- ja ulkopuolelta. Käytin porakoneeseen kiinnitettävää pyöreää messinkiharjaa, mutta hankasin kuitenkin käsin, en koneella. Näin sain pinnat puhtaiksi vanhasta kuonasta. Sitten pesin padan ja kannen kuumalla vedellä ja harjalla, en käyttänyt astianpesuainetta. Kuivasin lopuksi padan ja kannen hyvin.
Messinkiharjalla lähtee ruoste ja vanha karsta
Rasvapolttoon löytyy netistä monenlaisia ohjeita. Osa pitää sian silavaa (nahkan alla olevaa rasvakerrosta) parhaana rasvana, jotkut suosittelevat mieluummin kasviöljyjä (auringonkukka- ja rypsiöljy). Silavaa ei nykyisin löydy helposti markettien lihatiskeiltä. Kauppahallista sitä olisi varmaankin saanut. Kun rypsiöljyä oli kotona valmiina, käytin sitä. Korkeassa lämpötilassa rasvamolekyylit polymerisoituvat raudan pintaan ja muodostavat kovan, kiiltävän ja tarttumattoman pinnoitteen. Kun rasva sisältää paljon moni- ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, se toimii rasvapoltossa hyvin. Lämpötilan pitää olla yli rasvan savuamispisteen, että polymerisoituminen tapahtuu kunnolla.
Kova, kiiltävä ja tarttumaton pinta
Itse tein rasvapolton näin. Levitin padan ja kannen sisä- ja ulkopintaan hyvin ohuen kerroksen rypsiöljyä talouspaperilla. Öljyä tulee käyttää niukasti, vain sen verran että pinta näyttää rasvaiselta, mutta öljystä ei jää valumia. Sitten pata ja kansi erillään kylmään uuniin ritilän päälle ja säädetään lämpö 250 asteeseen. Kun uunissa on tarvittava lämpö, pidetään uunia päällä vielä puoli tuntia ja katkaistaan sitten virta pois. Pata ja kansi saavat jäähtyä itsekseen uunissa vaikka yön yli. Uunin luukkua ei kannata avata ollenkaan, koska sieltä tulee käryä huoneeseen. Ohjasin uunin höyryaukosta tulevan käryn pölynimurin putkella suoraan liesituulettimen imuaukkoon, jolloin asuntoon ei tullut yhtään katkua. Tein seuraavana päivänä rasvapolton vielä toiseen kertaan ja sain pataan kestävän pinnoitteen.
Käryt suoraan liesituulettimeen
Rasvapoltto onnistui hyvin. Jos pinta jää tahmeaksi, silloin öljyä on ollut liikaa ja lämpötila liian matala. Oikein tehty rasvapoltto antoi padan ja kannen pintaan hienon, kovan, kiiltävän ja liukkaan pinnan väriltään tumman pronssinruskea. Siihen ei ruoka tartu kiinni. Valurautapadat ja -pannut pestään aina käsin kuumalla vedellä ja harjalla, ei milloinkaan astianpesuaineella eikä astianpesukoneessa. Pintaan voi sipaista ohuesti rypsiöljyä pidemmän säilytyksen ajaksi ja rasvapolton voi sitten uusia tarvittaessa.
Kokki hymyilee: valurauta on "keittiön kuningas" |
Erittäin hyvä ja helppo ohje,aion tehdä saman operaation 3.4 litran Hackman valurautapadalle,kun edellinen kaalipata annos maistui raudalle,ruostetäpliä oli padan sisällä,kun se tyhjennettiin.
VastaaPoistaTodella hyvä ja selkeä ohje. Kiitos!
VastaaPoista