torstai 17. joulukuuta 2015

Sampo-lihamylly

Jokaisessa taloudessa tulisi olla lihamylly ja perinteinen kammesta väännettävä Porin Konepajan valmistama Sampo on hyvä valinta. Tämä on vankkatekoinen, rakenteeltaan yksinkertainen ja kestää ikuisesti. Kone ruuvataan kiinni tukevan pöydän reunaan. Paloitellut lihat, kalat tai muut jauhettavat ainekset syötetään yläosan suppilosta. Kun kammesta väännetään, syöttöruuvi vie ainekset reikälevyä vasten pyörivälle nelisiipiselle terälle ja valmis tavara tulee ulos toisesta päästä. Ainekset, esim. haukifileet kannattaa jauhaa kahteen kertaan, niin tulee tasaista massaa, jossa ei ruodot pistele.

Kone on helppo purkaa osiin puhdistusta varten ilman työkaluja. Avataan kammen kiinnitysruuvi, jolloin kampi irtoaa. Avataan reikälevyn kiinnitysrengas ja nostetaan reikälevy ja sen takana oleva terä pois. Sitten vedetään syöttöruuvi ulos. Pesun jälkeen kannattaa sipaista ruokaöljyä terään ja reikälevyyn sekä syöttöruuvin akselin kammen puoleiseen päähän. Näin kone pyörii kevyesti eikä pääse ruostumaan.

Tarvittaessa terä on helppo teroittaa. Laitetaan terän reikälevyä vasten oleva puoli tasaiselle hiomakivelle ja hiotaan kevyesti niin, että kaikki neljä terän siipeä koskettaa samanaikaisesti hiomakiveä. Näin teräkulmat pysyvät oikeina. Hiotaan sen verran että saadaan terän leikkuupintoihin kirkas ja terävä pinta.

Tämä kuvassa oleva Sampo N:o 5 löytyi kirpputorilta ja hintalapussa luki 3,00 eur. Pesun, terien teroituksen ja öljyämisen jälkeen kone pyörii kuin uutena.

Sampo lihamylly

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti